Latteart del 2

Hur gör man då latteart?
(som svar på Stephanies fråga)

En latte består av en espressoshot & mjölk. När Espressoshotten görs så bildas en så kallad crema på översta lagret av espresson. Den ska man ta vara på och därför snabbt steama (skumma) mjölken. Skummas mjölken rätt så bildas även en crema på den. 

När man häller ner mjölken i espresson så ska man snabbt men ändå försiktigt få upp både espressocreman och mjölkcreman till toppen av lattekoppen. Det är där alla dom godaste smakerna sitter.

När man fått upp både espresso och mjölk så skakar man mjölk-kannan lite i zick-zack rörelser för att få mjölkstrålen att bryta sig igenom latte creman. Det är då man kan göra lattekonst. I detta fall ett löv. grunden till lövet är en ormliknande slinga. När slingan är gjord så drar man en rak stråle igenom mitten på "ormen", då drar mjölken med sig ormen ner till ett löv med blad och stjälk.

En annan metod finns det också. Man kan skumma mjölken först. Och sedan använda sig av espressoshotten till att göra mönster ovanfå mjölken samt använda sig av olika verktyg till mönster. Som på den sista bilden i förra inlägget. Där har jag gjort små prickar med espressohotten och sedan dragit med en metall "pinne" genom alla prickarna för att binda ihop dom till en "krans".


Åh så nördigt, men det är riktigt kul. Hantverk!
PUSS!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0