do you wanna have a slumberparty in my basement?

Första dagen tillbaka på jobbet iger. Det gick riktigt bra, nästan som att cykla. Hela familjen kom i princip och hälsade på: emma, Bine och David. Maja som jag jobbade med på Stureplan kom in till och med in. Maja visste dock inte att jag jobbade där (och hade turen att komma in min första dag tillbaka) och vart jätteglatt chockad över att jag jobbade där. Jag fick ens tor kram och en massa "shit va konstigt att du är här, sjukt kul!", och så visade det sig att hon också ska börja jobba där!! LYCKA! Dock tog det mig en smärre EVIGHET att stänga första gången. Jag måste verkligen få in några schyssta stägningsrutiner... Heliga Birgitta alltså. Tur att Bine och David var kvar och åkte hem med mig :)

Cykla gjorde jag för övrigt med Sofie Werjefeldt i tisdags! Efter ett möte inne i stan så åkte jag hem till henne så vi kunde luncha. Vi cyklade runt Lötsjön och tittade på 80-tals bilder från hennes föräldrars unga dagar. Sjukt roligt och se allas föräldrars tånårs/unga vuxna bilder!


Idag åkte jag in en sväng till Floralin och rättade till en måttlista på barnpyjamas. Hoppas att andra omgången blir bättre! I övrigt var den bra, men lite stor i benen och omkrets på handled och fotled.
Efter Floralin hämtade jag upp Emma som hängde på hos Bine på Tillskärarakademin och åkte till nya Sollentuna Centrum (Sjukt fräsht!) och köpte lite nya tunikor. När Bine var klar så skulle vi åka till IKEA för middag, men dom visade sig ha stängt restaurangdelen vid 19, så det blev Kista's Foodcourt.

Mysdag med systrarna med andra ord.
Imorgon är det valborg. Man kanske borde hitta på nått kul? Det är någon Valborgsbrasa/aktivitet på Chillet och jag har absolut ingenting bättre för mig, så varför inte! :)

Ps. Jag har verkligen saknat Svenskt Mode.

peace

and back to work.

Fantastiskt! Det visar sig att en av mina gamla Stureplanskollegor på Espresso House har blivit Platschef och jag ska jobba ihop med henne igen! Odengatan blir nu min nya kaffebar, och alla som vill är självklart välkomna dit ör att hälsa på en barista i arbete!

Det känns skönt att vara igång och jobba så snabbt igen. Jag har ändå fått sova ordentligt de senaste dagarna. Dock somnar jag väldigt sent eftersom jag hamnat i någon helt skum tidzon. Dags för sömntabletter och en väckarklocka för att råda bot på detta!

Ikväll blir det filmen KickAss med lite vänner.

Peace

to be or not to be

hemma.

Äntligen måste jag säga. Jag landade i Stockholm ca 15.00 i Torsdags eftermiddag och möttes av en mycket glad och förväntasfull Mamma, med en jumbostor och blå varm jacka i händerna. Dock insåga jag att det faktiskt inet var så kallt som jag troddde att det skulle vara hemma i Sverige. (YES!)
Jag har också lyckats sova till 1-2 på eftermiddagarna (vilket är ungefär 12-13 timmars jetlagsömn) men tagit mig upp utan större plåga, åkt in till stan med Bine och käkat lunch+bio (Date Night för 3e gången - SÅ VÄRT DET) igår eftermiddag. Ikväll är det födelsedagsfest för Marcus Karlsson och Thomas Olergård ute på Lidingö. Man kanske ska ta sig dit?

Dagens i-landsproblem... och töntigaste tjejproblem också för den delen:
Mitt smink försvann i säkerhetskontrollen i Chicago. Jag blev ju sådär lagom irriterad när jag insåg att sminket (bla MAC foundationen, i.d. pudret, Victorias Secret Parfymerna, och Clinique Rouget) försvann när tanten tog min zip-lock påse (och låt mig berätta att jag för engångskull varit duktig och lagt alla "vätskor" i en ziplockpåse för en gång skull) då har slarvat bort den. Mest är det väll mitt fel dock som vart lite snurrig av att dom behövde packa upp min carry-on och skanna den igen, så i förvirrandet glömde jag helt bort min zippåse, och fick då köpa nytt smink igår.. Så surt. Speciellt eftersom en del av det var köpt med mitt MACY'S presentkortet på 50 dollar som jag fick i julklapp julen 2008.

Okej, nu har jag klagat klart.

Peace

the flight for my life

Helt strandad är jag väll inte, men mitt flyg är 7 timmar försenat. Jag sitter i Chicago, i hallen utanför min eventuella gate (eftersom vi inte vet vilken gate det blir än) och klickar iväg på Photoshop och internet och försöker få tiden att gå. Min rumpa, rygg och mina axlar värker med iver, och jag är så stört trött att jag inte riktigt vet vad jag heter längre. Jag är nästan helt säker på att mina ögon är röda. Men jag är glad att flyget inte är inställt. Än. Please, don't let it be cancelled. SAS gav i alla fall ut vouchers på 10 dollar för dom som är på samam flyg som mig, till att använda i terminal 5s foodcourt. Ingen höjdare dock. Äckliga burritos, McDonalds, Häagen-Dazs och en pizza bar var allt som fanns. Jag fann mig köpa en skittråkig tonfisksallad som jag hade kunnat göra mycket bättre själv hemma, men vad sjutton.. Det var ju gratis käk i alla fall.

Jag var rädd för att jag inte skulle hinna till min gate när vi landade, med tanke på hur stort Chicago O'Hare Airport är, men lyckades ta mig från terminal 1 till 5, checka in och gå till security checken inom 30 minuter. Antingen så har jag haft extrem tur på grund av alla inställda flyg och allt, eller så är Chicago faktiskt inte så farligt som alla varnar en för.

Visst att tågturen över till Terminal 5 (the international terminal) verkligen tar en typ en halv stad bort (överdrift, men absolut mycket längre bort än de andra terminalerna). Dessutom är det riktigt lustigt att man måste åka rulltrappa upp, gå en bit, svänga höger,åka rulltrappa ner, mer rulltrappor/rullgångar, upp, ner, höger, vänster, all the way bort i korridoren och sen rulltrappa upp igen till tåget. Detta är antagligen varför mina axlar och mi rygg värker.. Mitt handbagage är inte i lättaste laget.. Tvärt om. Väger nästan lika mycket som en av mina fullproppade resväskor (sssschhh!).

Anyway. Det är väll dags att gå bort till tavlan en snabbis och kolla när, hur och var gaten och avgången är. Om den informationen har kommit up än vill säga.

Vi ses!

Mahalo nui loa me Aloha 'oe, Hawai'i.

(Thank You very much and Farewell to you, Hawai'i)

Jag har nu klarpackat allt jag ska ha med mig ikväll. Jag, Nat och Kit åker mot stan klockan 5 för en fika innan avsläppet på flygplatsen vid 9.

Flyg (Alla flyg i lokal tidszon):
22:53 Honolulu - San Francisco 7:03
8:44 San Fransisco - Chicago 15:05
16:25 Chicago - Stockholm 7:45 (+ ca 1h)

Helt sjukt. Nu åker jag härifrån igen, men på riktigt denna gång. Jag är fortfarande i chockstadiet tror jag, för jag känner inte så mycket om att lämna allt. Igen. Det ska bli skönt att komma hem igen och jobba, träffa alla vänner, shoppa och äta bättre mat igen. Jag har haft två väldigt bra veckor, trots finals, och uppskattar definitivt att jag fick möjligheten att åka tillbaka en termin, eftersom jag nu inser vad jag verkligen borde göra. I mitt fall är det att åka hem och påbörja mina "riktiga" universitetsstudier. Rätt ämne, rätt skola, rätt miljö. Uppfatta inte allt fel nu, jag klagar inte på BYU Hawaii (även om dom har sina klara nackdelar också), utan mer att dom inte har mitt exakta huvudämne och kostar mycket mer pengar än vad det gör hemma. Dock är jag tacksam för möjligheten att komma hit till det soliga paradiset/ghettot och plugga, jobba och äventyra. Jag har lärt mig väldigt mycket om andra människor, om migsjälv, bild och bildhistoria, psykologi, matte, världshistoria och uppsatsskrivande, som jag vet att jag kommer ha enorm nytta av hemma i Sverige.

Nu återstår en dusch, några springandes över Campus för att säga hejdå till en arbetskollega och några kompisar. Jag har fixat adressändring, överföring av bankkonto grejer, köpt snacks till flyget (och familjen) och uppdaterat Mamma på anländningstider.

Håll tummarna för att SAS flyger ordentligt och att planen inte blir försenade, samt att mina transfers av flyg går bra (Speciellt i Chicago).

Detta var nog allt för Jakie in Hawaii.
Vi hörs, ses och skrivs hemma i Sverige igen.

Peace

Laie, Hawaii Temple

Farewell.

the unstressful last week of Hawaii.

Det har varit en underbart stressfri vecka. Två nya roommates flyttade in förra helgen; Syndi Spencer (Maori tjej från New Zealand) and Johanna Hagman (den där andra härligt knäppa Svenskan på skolan). Jag har mestadels hängt med henne och åkt på len del Hawaiian adventures, och road-trippat med Nathalie&Kit.
Jag har varit på Haleiwa Eats, Sunset Beach, Cheesecake factory x2, Swap meet, Waikiki, Waimea beach, temple beach, Menchies (frozen Yoghurt place) och sett 'Date Night' i Mililani, Walmart x2 och Costco.

Jag har lyckats packa, packa om, packa igen och köpte dessutom två nya resväskor igår (ny carry-on och ersättare för den gigantiska Hawaiiväskan som är så otymplig). Dock är jag lite orolig över hur vulkanutbrottet på Island kommer jobba emot mig. Det verkar som att ja kan bli strandad i Chicago. Korsa-fingrarna-och-be-till-Gud-att-det-inte-händer. Mamma berättade att hela Europa är stängt för flyg, med undantag för Norra Norge och England. Många Charterbolag har sina resenärer flygandes ner till Barcelona för att sedan ta buss hem, vilket jag verkligen inte är sugen på att göra eftersom det då skulle ta nära en vecka att komma hem för mig. Inte ok.

Så medans jaag kollar mina flyg och flygbolag för uppdateringar, så börjar jag bli lite streddad, igen, över hur jag ska komma hem.

Jag har haft väldigt kul i veckan, dock. Tack och love för snälla, trevliga, roliga och älskvärda personer som Nathalie, Kit och Johanna.



Headache Friday...



Huvudvärken satte igång såfort jag kom hem från jobbet. Suck.. Varför just idag?
Måste vara solsting-relaterat..

och så var det betygsdags igen.

Looking good! Fyra A:n och ett B+.

Yes. Fortfarande ett fint GPA på 3,86.


Weekend/Weekday fun-ness.

Frukost på Starbucks, Mililani och Walmart (köpt vacuum packpåsar till min packning!!), Haleiwa Eats lunch, Waimea Beach i ett par timmar, Acaibowl på Kava Roots och sen hem.

Nu återstår überpackning och ännu lite mera utrensning, samt tvättning (pågår).

Tack och lov för en solig dag. Morgonen såg inte så lovande ut, men visade sig bli helt kanon. Joda, lite bränna har jag fått i min superfina nya bikini från Forever 21. :)


nevermind de fula målnen i bakgrunden, allt ser lit mörkare ut av nån anledning. Men det var riktigt soligt.. Här ligger i alla fall jag och Johanna på Waimea och solar.

Hon är riktigt rolig den där Johanna'n. :) Javisst, vi har lekt sen i lördags och hade bland annat en vild kortspelarkväll igår. Vi har lagat middagar tre dagar i rad nu, som har blivit jättelyckade och hade klart en "Svensk sommar och grilla med färskpotatis" känsla. Ja ni vet vad jag menar.

Ps. SNART ÄR DET SOMMAR I SVERIGE!
Hm.. kanske ska hoppas på våren först eller? Haha

A lazy afternoon at the beach

w/ Kit, Nät, Lane och Clark @ Sunset Beach.

from the view of my eyes.




Obamas Bok "Min Far hade en dröm" och $2,25 för en bussbiljett ner till Kaneohe.

Peace

FREEDOM!

Yes, I did it! Finals är klara och nu kvarstår bara en och en halv veckas chill. Ska nog börja med en eftermiddag på strande, sen röra mig ner till stan för att skaffa en ny telefon i stan och köpa upp mitt macys presentkort på smink.

Det har flyttat in en ny tjej i vårt rum igår eftermiddag. Cindy heter hon. Sjukt trevlig och pratar asmycket. Kanske lite för mycket...
Inte för ens jag fick veta att hon bodde i samma hus som Chantal och Erin (och jag är nästan helt säker på att den var Cindy dom sa aldrig diskade efter sig och tog av andras mat) började jag bli lite orolig.

Men jag måste ge henne en ärlig chans. Hyran borta i Casa de Chicas (som huset hon bodde i innan med Chantal och Erin hette) vilket gör att hon fick kämpa lite för matpengar. Plus att hon verkar vverkligen astrevlig och jätteglad.

Anyways. undra om jag ska beställa en begagnad iPhone på ebay eller om jag ska köpa en ny blackberry?

Decisions, decisions.

Tenta uppdatering:




2/3 av klarade för dagen.
Är nu hemma på lunchrast innan sista tentan i Psykologi klockan 12.

Sen... FREEDOM!

YEEEEES!

Även om jag bävar för morgondagen och sista tentorna så är livet så himla sweet just nu.

Bilen är såld,
Off-campus kontrakten sålda,
Skolor sökta och väntar på svar,
Jobb fixat,
Lägenheter i STHLM sökta,
ny telefon på gång
...

och 1½ veckas solande innan hemfärd.

Det kan nog inte bli bättre.
Det var nog meningen att jag skulle komma hem ändå, med tanke på hur smidigt allt flytit på trots att jag bestämt mig inom de senaste 2 veckorna.

yees.

i-lands problem

Jag blir så fruktansvärt irriterad! Inte nog med att jag nu har mailat STA Travels (csns resebyrå) 5 gånger (min personliga reseagent inräknad) och fortfarande inte fått något svar på att jag vill boka om min biljett till ett tidigare datum. Speciellt efter som jag inte känner för att sova på folks soffor i 1½ vecka!

Måste man göra allting själv?!
Jag får väll ta och ringa United Airlines istället, eftersom det är dom jag flyger med. Jag blir bara så stört irriterad!

Veckan är lugn dock, jag bara väntar på mina två prov på fredag, och har absolut ingenting att göra fram tills dess. Förutom att jobba... Jippi...

Hade hoppats på lite Thaimat eller Cheesecake Factory, men har ingen att käka med riktigt. man kanske ska ta sig en avstickare till Haleiwa själv.. på fredag eftermiddag, efter proven.. och äta själv..?

Frick-My-Life.


WE HAVE A DOG - I NAMED HIM HUMPHEY

Våran landlord tog med sig denna söta hundvalp hem när hunden hade strosat in i verkstaden där han jobbade, antagligen letandes efter mat. Så vi har underhålliy och lekt med honom i två dagar nu.
Så söt och kelig hund!

Säg "Hey Humphrey!"

FOR SABINE


ursäka dålig upplösning&fotografering..

Tiger Lou - You Can't Say No To Me



Det har blivit ännu en "self-awareness" dag för mig. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Visst har jag väll fått en hel del gjort. Men jag hatar att känna mig bortglömd. Men jag känner inte heller att det finns någon jag kan kontakta. Tack och lov för Bine dock som höll mig sysselsatt i några timmar med flumm.

Jag har dragit mig bort från så mycket.
Just för att jag vet att jag ska hem.

Jag önskar att det var som i Tiger Lou's "You Can't Say No To Me". Men det verkar snarare vara helt tvärt om.

Nog med självömkan.
Jag ska försöka göra något produktivt med mitt liv.

Hej sålänge.

IF I WAS A PIECE OF ART


DO NOT DISTURB - ARTWORK IN PROGRESS



Buca di Beppo

Igår kväll åkte vi ner till Honolulu för att fira Brittanys födelsedag med en riktig middag på den italienska dunder-restaurangen Buca di Beppo. Jovisst hade vi en fest förra veckan, men den var riktigt lame och dessutom bara med oss i huset.. och Paul. Men nu drog vi ner igen iaf, jag, Christa, Amanda, Brittany och Paul med compliments från deras föräldrar som stod för notan.

Jag åt en fantastiskt god och kryddig räkpasta "Shrimp Fra Diavolo" (betyder typ Djävulens Räkor), med massa vitlök och chili. Tur att jag inte ska hålla på och pussas med någon då. :)

Shrimp Fra Diavolo


Sautéed garlic shrimp and a spicy rosa sauce with imported Italian penne pasta.
Buca di Beppos hemsida

Photoshop Poster Arbeten




Cheesecake Facotory med Brittany

Igår kväll tog vi oss ner till Honolulu igen och kollade in Forever21, Sephora och Victorias Secret i Ala Moana Shopping Center. Forever21 hade inte så mycekt att erbjuda, så jag köpte bara ett par shorts att sova i. Stort sköna dock måste jag säga.

Vi tog oss sedan vidare in till Waikiki för att käka middag på Cheesecake Factory. Brittany tog en Ceasarsallad och jag käkade Fresh Fish Tacos. För er som är rädda för fisk tacos så kan jag informera alla om att det är jättegott! Verkligen!
Efterätten vart en traditionell Cheesecake med jordgubbar ovanpå. (Trots att Cheesecake Factory har hur många olika sorters Cheesecake som helst.. bland annat Godiva Choclate Cream Cheesecake, Coconut Raspberry Truffel Cheesecake.. ja ni förstår.)
Skön onsdag dock. Vi båda däckade totalt när vi kom hem mätta och jättetrötta vid halv 1 på natten.

Jag är snart klar med min studyguide till Historia tentan, tack och lov, så jag kan få lite hjälp av världens bästa Nät att repetera och trycka in information i mitt huvud.

25 dagar kvar till hemkomst.

Peace

Hanseatic league

- “Hansa” association of trading cities

- Trade in Baltic and North seas

- Poland, northern Germany, Scandinavia

- Trading network to help each other

- Dominated trade in grain, fish, furs, timber and pitch

Thomas Aquinas (St. Thomas)

- Famous scholastic theologian

- Promoted scholasticism, compared Aristotle’s teachings to Christianity

- Borrowed a lot of Aristotle's arguments

- combine (synthesize) the beliefs and values of Christianity with Greek philosophy

- taught at the university of Paris for the most of his life

- believed that Aristotle understood and explained the workings of the world better than any other thinker of any era

- by drawing of Aristotle’s teachings St. Thomas believed that it could be proven that God exists. Though Aristotle himself never recognized a god, but a conscious agent that set the world in motion.

- Reason and faith out together

Guilds

- Fackforbund

- Protected students, teachers, different professions

- Provided insurance

- Organizations of merchants, workers, artisans

- Standards of quality and price control

- By 13th century guilds control good portion of urban economy

- Membership

- Created social support network

- Admitted to most guilds

- Some guilds for women only

- Academic guilds formed

Crusades

- The beginning of the crusades: Pope Urban II calls for liberation of Jerusalem from Muslim control, 1095

- Salvation promised for casualties

- Rapid, enthusiastic response

- Peter the Hermit raises popular frenzy, mob destroyed on way to Jerusalem

- Religious Christians form military-religious orders

- Templers, Hospitallers, Teutonic Knights

- Religious vows of opposition to Islam, paganism

- Founded churches and monasteries

- First crusade: 1096-1099 more organized expedition

- Captures Jerusalem, largely due to poor Muslim organization

- Salah al-Din (Saladin) recaptures Jerusalem in 1187

- Last crusade: Five crusades by mid-13th century, none successful

- Fourth Crusade destroys Constantinople, 1202-1204

- Yet Crusades provide direct contact with Muslim ideologies, trade

- Aristotle, “Arabic” numerals, paper production


Mamma, du kan nu gladerligen veta

att jag är i full gång med att sälja min bil.

Just i denna stund, medans jag skriver, så testkör en kille bilen. Jag hade inte ens haft anonsen ute på Craigslist, och ksylten uppsatt på min bil i 40 minuter tills en kille ringde 4 ggr för bilen.

Det känns lite jobbigt dock. Jag älskar min bil, även om den behöver en ny kylare, och bromsarna skriker till första två bromsningarna på grund av torra luften. Man kommer nog aldrig glömma sin första bil.

RSS 2.0